Relațiile diplomatice dintre România și Federația Rusă au intrat, din nou, într-o perioadă tensionată. Miercuri, 9 aprilie 2025, Ministerul rus de Externe a anunțat că atașatul militar al Ambasadei României la Moscova și adjunctul acestuia au fost declarați personae non gratae și obligați să părăsească teritoriul Federației Ruse.
Convocarea reprezentantului român la MAE rus
Într-un scurt comunicat de presă, instituția diplomatică de la Moscova a precizat că Liliana Burda, însărcinată cu afaceri a României în Federația Rusă, a fost chemată la sediul Ministerului de Externe. Cu această ocazie, i-a fost înmânată nota oficială prin care se anunță măsura de expulzare a celor doi diplomați români.
Potrivit părții ruse, această decizie reprezintă un răspuns la expulzarea, considerată „nemotivată”, a atașatului militar al Ambasadei Rusiei la București și a asistentului său, eveniment petrecut în data de 5 martie.
Cazul diplomaților ruși expulzați la București
Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat, la începutul lunii martie, că a declarat indezirabili doi oficiali din cadrul misiunii diplomatice ruse: atașatul militar și adjunctul acestuia. Conform comunicatului, aceștia „desfășurau activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”, ceea ce, în limbaj diplomatic, desemnează în general acțiuni de tip spionaj.
Decizia autorităților române a dus la amenințări rapide din partea Moscovei. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, declara atunci că „Rusia va da un răspuns adecvat”.
Reacția oficială a Bucureștiului
La scurt timp după anunțul Moscovei, Ministerul Afacerilor Externe de la București a confirmat miercuri decizia Federației Ruse și a subliniat, printr-un comunicat, că măsura rusă „nu are niciun temei legal solid în raport cu Convenția de la Viena din 1961.”
MAE român a reamintit că expulzarea diplomatului și asistentului militar ruși din România s-a bazat pe încălcări specifice ale aceleiași Convenții, care reglementează clar limitele activităților diplomatice.
Convenția de la Viena și activitățile „contrare dispozițiilor”
Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice (1961) stabilește, între altele, că personalul diplomatic nu are dreptul să desfășoare activități de spionaj sau alte acțiuni care contravin legislației locale și bunei colaborări între state. Orice abatere poate conduce la declararea diplomatului în cauză drept persona non grata, ceea ce îi obligă pe oficialii respectivi să părăsească țara-gazdă într-un interval de timp stabilit.
Un nou episod de tensiuni
Schimbul reciproc de expulzări diplomatice dintre România și Rusia se înscrie într-un cadru mai amplu de relații tensionate, marcat de contextul regional și de poziția divergentă a celor două țări asupra unor subiecte de securitate. Mai ales pe fondul războiului din Ucraina, Moscova și-a intensificat discursul împotriva țărilor membre NATO, printre care se numără și România.
Declarația drept personae non gratae a atașatului militar al României la Moscova și a adjunctului său reprezintă un răspuns de tip „ochi pentru ochi” la măsura similară luată de București în martie 2025. Acest episod poate accentua tensiunile dintre cele două state și subliniază neîncrederea reciprocă, mai ales în sfera securității și a informațiilor sensibile. Deși astfel de schimburi de expulzări diplomatice nu sunt ieșite din comun în relațiile internaționale, ele marchează, totuși, un pas înapoi pe calea dialogului și cooperării.