În data de 10 aprilie 2025, la Cernăuți, a avut loc un moment simbolic pentru comunitatea românească și patrimoniul cultural al orașului: demontarea vechii plăci memoriale dedicate lui Mihai Eminescu, aflată pe clădirea Liceului Nr. 22 „Anton Kohanowski” (fostul Liceu „Aron Pumnul”) de pe strada Ivan Franko, nr. 1. Inițiativa a venit ca urmare a solicitării Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, care a subliniat în mod repetat că inscripția de pe placa instalată în 1989 era incorectă din punct de vedere istoric și avea influențe propagandistice de pe vremea sovieticilor.
De ce a fost nevoie de schimbarea plăcii?
Conform Deciziilor Nr. 21/27.11.2024 și Nr. 3/25.03.2025 ale Consiliului de Artă de pe lângă Consiliul local Cernăuți, s-a constatat că mențiunea privind etnia poetului era eronată, fiind prezentat drept „clasic al literaturii popoarelor român și moldovenesc”, formulare care contravine atât adevărului istoric, cât și propriilor declarații ale lui Mihai Eminescu, cel care a afirmat răspicat: „Suntem români și punctum!”.
De asemenea, pe placa veche apărea perioada greșită a studiilor sale la fostul Liceu „Aron Pumnul”, limitată la anii 1860–1863, deși documentele confirmă prezența tânărului Eminescu la Cernăuți între 1860 și 1866 (cu unele întreruperi). În plus, inscripția era exclusiv în limba ucraineană, deși poetul și-a scris opera în limba română, iar principiile conviețuirii multiculturale impuneau un text bilingv în cazul unei personalități de talie universală.
Cum va arăta noua placă?
Potrivit hotărârii autorităților locale, noua placă memorială va fi bilingvă – în ucraineană și română – și va conține următoarea mențiune:
У цьому будинку в 1860–1866 роках навчався класик румунської та світової літератури Міхай Емінеску /
În această clădire între 1860–1866 a studiat clasicul literaturii române și universale Mihai Eminescu.
Totodată, sculptorul cernăuțean Anatolii Piontkovski, membru al Consiliului de Artă, a stabilit că nu este posibilă simpla modificare a textului vechi, fără a deteriora basorelieful deja montat. Prin urmare, soluția finală a constat în demontarea completă a plăcii și turnarea unui nou basorelief din bronz, în care chipul poetului va fi reprodus cât mai fidel celui inițial. Astfel se vor asigura atât corectitudinea informațiilor, cât și respectarea integrității artistice.
Ce se întâmplă cu vechea placă?
Placa veche, inscripționată incorect, nu va fi aruncată sau distrusă. Ea urmează să fie păstrată în depozitul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” și ulterior să fie donată Muzeului „Mihai Eminescu” din Cernăuți. Deși înființarea acestui muzeu este discutată de mai bine de trei decenii, există speranța că proiectul se va concretiza în perioada următoare, iar placa veche va constitui un exponat care să ilustreze modul în care propaganda sovietică a deformat realități istorice și culturale.
Un scuar al poetului în inima Cernăuțiului
Pe lângă înlocuirea plăcii, Consiliul de Artă a aprobat și solicitarea Centrului Cultural Român ca scuarul (parcul) din preajma monumentului Mihai Eminescu (situat pe strada Universității, nr. 7) să poarte oficial numele poetului național. Decizia a fost consemnată prin Adresele Nr. 14/01.11.2024 și Nr. 9/26.02.2025. În acel spațiu reprezentativ se va monta un panou informativ trilingv (ucraineană, română, engleză) care va evidenția importanța lui Mihai Eminescu în cultura română și în cea universală:
Scuarul Mihai Eminescu (1850–1889), clasic al literaturii române și universale.
De la demontare la „fake news”: cum a luat amploare un zvon fals
În paralel cu desfășurarea evenimentelor, rețelele sociale au fost inundate de o știre falsă în care se afirma că „ucrainenii au dat jos placa memorială a lui Eminescu” și, prin urmare, l-ar fi „anulat” pe poet. Titluri incendiare și comentarii pline de indignare au circulat viral, fără ca mulți dintre cititori să observe adevărata situație: placa nu a fost îndepărtată din motive ostile, ci a fost înlocuită tocmai pentru a corecta un text eronat și pentru a respecta memoria lui Mihai Eminescu în mod adecvat.
Numeroase persoane au reacționat la aceste postări, unele cu acuze la adresa autorităților locale din Cernăuți, altele încercând să clarifice că demersul are în spate argumente istorice și culturale. În realitate, nici autoritățile ucrainene, nici comunitatea românească din Cernăuți nu au dorit să „șteargă” amintirea poetului, ci, dimpotrivă, să o pună în valoare cu respect și precizie.
Îndepărtarea vechii plăci memoriale și pregătirea unei noi inscripții, corecte din punct de vedere istoric și bilingve, reprezintă un gest de reverență față de personalitatea complexă a lui Mihai Eminescu. Într-un oraș multicultural precum Cernăuți, aceste inițiative vin să întărească respectul reciproc și nevoia de a proteja valorile autentice, dincolo de vechile propagande sau prejudecăți.
Pe de altă parte, noul scuar dedicat marelui poet în proximitatea statuii sale este un semn că și comunitatea locală, și oficialitățile, recunosc importanța operei eminesciene și doresc să-i acorde locul pe care îl merită. În pofida amplificării unor știri false pe rețelele sociale, adevărul rămâne limpede: la Cernăuți, amintirea lui Eminescu este onorată, iar efortul de a corecta vechiul text vine să confirme grija pentru păstrarea istoriei și a identității culturale.
Se speră ca, odată cu deschiderea viitorului Muzeu „Mihai Eminescu”, generațiile de acum și cele viitoare să aibă acces la documente, exponate și mărturii care să oglindească realitatea vieții și a creației poetului național român. Totodată, speranța celor implicați în proiect este ca evenimentele recente să fie receptate ca un pas înainte în respectarea moștenirii lăsate de Eminescu și în consolidarea dialogului multicultural din regiune.